Flugsvampen är en ikonisk svamp och känns igen för sin klarröda hatt med vita fläckar, som har blivit nära förknippad med julen. Men kan det finnas andra kopplingar mellan flugsvampen och julen?
Flera författare och akademiker har föreslagit att konsumtionen av Amanita Muscaria är ansvarig för jultomtemyten som vi känner den idag. Bevisen är inte klara, men mängden av olika indicier gör att jag tror att det är sant. Låt oss ta en närmare titt på några av kopplingarna.
Innan kristendomen spreds över världen hade våra förfäder ceremonier och ritualer på vintersolståndet, som vad norrmännen och svenskar fortfarande kallar yule eller julen. Dessa uråldriga ceremonier har tagits över och gjorts till kristna traditioner som ofta fördunklar deras ursprungliga syfte.
Jultomten sägs bo på Nordpolen så vår utforskning börjar norröver. I Sibiriens ursprungsbefolkningar och bland Samerna använder de traditionellt flugsvamp i sina ceremonier. Svampen användes i många fall av shamaner som hjälpte dem att komma in i ett upplyst tillstånddär de kan läka och hjälpa människor. Svamparna ansågs vara heliga redskap och shamanerna konsumerade regelbundet flugsvampen som var mycket värdefull och inte allmänt tillgängliga för de fattigare.
Det sägs att på vintersolståndskvällen skulle shamanerna leverera torkad flugsvamp som gåvor till hemmen i sina egna och omgivande byar. Med hög respekt för flugsvampen klädde sig Shamanen i fläckiga röda och vita kläder för att hedra sin heliga svamp.


På grund av den hårda snö som samebyarna fick utstå, skulle shamaner behöva klättra upp på taket och släppa sina svampgåvor nerför den skorstensliknande öppningen i de traditionella kåtorna. Detta berodde på att ingångarna ofta var översnöade.
Flugsvampen har ett symbiotiskt förhållande med träden runtom och växer ofta under granar. Svampen plockades ofta på hösten och sedan torkades och botades, för att vara klar att ätas i slutet av december. Svampen fick då hänga i träden eller framför eldstaden för att torka ut.
Du kan fortfarande hitta den ikoniska flugsvampen i juldekorationer över hela världen, särskilt i Skandinavien och norra Europa. På äldre kort kan man många gånger se den tillsammans med den blå blomman Förgätmigej, och med fyrklövern. Dessa skulle kunna vara symboler med meningen att vi aldrig bör glömma den magiska svampens verkliga magi, och att den ger oss lycka och välgång.
