Att torka och plocka flugsvamp


Det är tid för att plocka flugsvamp! Jag har väntat med iver på att hösten ska komma. Det finns inte någon svamp som slår skönheten av Amanitan och inte heller glädjen i att plocka henne. Hon vill bli plockad och ropar till mig från fjärran – Här är jag! Ta mig! Ät mig!

Jag och min flickvän har varit ute på jakt, och det blev riktigt lyckat. Vi har plockat mer än 4 kilo flugsvamp efter några utflykter. Viktigt sedan är att torka dem så snart som möjligt. Om man inte tar hand om dem inom några dagar så blir det bara mat för larver. Fyra kg färsk svamp ger ca 400 gram torkad svamp. Det är alltså 9 delar vatten i svampen.

Jag kapar upp dem i skivor och lägger dem på plåtar och galler och in i ugnen. Svampen ska bli helt torr och knaprig som ett kex. Du kan torka dem på låg värme under lång tid eller på höger värme under kortare tid. Du märker när de är klara genom att du bryter en svamp. De ska inte böjas utan gå av på mitten. Om du torkar svampen i en vanlig ugn bör du ha luckan lite på glänt så att vattenångan kan komma ut. Det räcker med en liten glipa. Om de inte är helt torra så kan de börja mögla. Processen av att torka svampen är först och främst för att den ska hålla länge.

Att aktivera svampen betyder att göra om de svårnedbrytbara ämnena i svampen så att den inte har någon giftig effekt. Jag aktiverar svampen genom att värma upp den till runt 80 grader Celsius under ca 2 timmar. Man måste vara noggrann att aldrig värma över 90 grader. Då försvinner de aktiva substanserna.

När svampen är torkad och klar ska den lagras i en syrefri miljö. En tätt slutande glasburk fungerar bra. Du kan även lagra dem i en vanlig glasburk med skruvlock. Jag lagrar min svamp i minst 2 månader men ofta längre. Efter att du har torkat den så ska den lagras lufttätt. Även detta är i första hand för att svampen ska vara skyddad och inte mögla.

Lagringen gör dock samtidigt om ämnen i svampen så att upplevelsen av att äta den blir bättre. Samtidigt som torkning och förvaring höjer hållbarheten så påverkar dessa processer den kemiska sammanfattningen av svampen. Om man äter svampen rå så får man mycket negativa och obehagliga upplevelser. När man har aktiverat svampen genom uppvärmning och torkning samt lagring så blir effekten av att äta den mycket behaglig.

När man aktiverar svampen genom torkning, lagring och upphettning så konverteras ibotensyran i svampen till muskemol. Både dessa substanser är psykoaktiva och olika förhållanden mellan dem påverkar effekten av att äta den. Efter att ha torkat svampen så är förhållandet runt 1 del muskimål mot 2 delar ibotensyra. Efter att man aktiverat svampen genom upphettning är förhållandet det omvända och det finns mer muskemol än ibotensyra.

Ibotensyran är kopplad till illamående och tyngre känslor medans muskemolen är mer den rena och glädjefyllda upplevelsen. Det behövs dock en balans mellan dessa för bästa effekt. Om du ska mikrodosera flugsvampen så är det bra att ha ganska mycket ibotensyra, men om du tar större doser så är mer muskemol att föredra.

Torkning och aktivering har jag inte gjort under exakta omständigheter. Många gånger har jag torkat svampen utomhus över öppen eld, eller genom att knyta svamparna på en tråd och hänga över den öppna spisen. Det är alltså inte så viktigt exakt hur det går till. Det viktigaste är att svampen har blivit upphettad till 70-80 grader under minst en timme. Anledningen till att lagra den i två månader vet jag inte själv. Jag har bara gjort som jag har lärt mig att göra det.

Det finns massor av sätt att aktivera svampen, dvs konvertera ibotensyran till muskemol. Jag rekommenderar ett sätt för att det är så jag har lärt mig och jag har haft mycket bra resultat med det. Andra sätt att aktivera den är genom att koka den i vinäger eller att fermentera den i mjölk eller yogurt, göra ”vin” på den mm. Jag har dock inte testat någonting av dessa andra sätt ännu.

Jag hade under en tid i Portugal kontakt med ett par som var med i ”The Ambrosia Society”. Det är en internationell grupp som använder Amanita för healing. Det finns en bok av dem som man kan hitta på nätet där de går igenom mycket om svampens mystiska historia.

För att ge ett smakprov på Amanitans mytologi så kan jag berätta kort att det finns många som tror att Amanitan har spelat en otroligt viktig roll på våra religioner, myter och traditioner.

Min favorit är hur våra jultraditioner sägs härstamma från Amanitan. Vad är det för kulor som hänger i julgranen? Är det svampar? Vem var tomten? Är det en Shaman? Vad hade han i sin säck? Hur flyger renar? Äter renar flugsvamp? Varför finns det flugsvampar i mossan runt ljusstaken? Varför sitter det små älvor och tomtar mm. på flugsvampar i gamla julkort?

Går vi ett steg längre så hittar vi myter om hur själva Jesus kropp och blod är Amanitan själv och att kristusmedvetandet är det som vi får tillgång till genom mässan, alltså genom att äta flugsvampen. Vi har även den heliga gralen. Vad fanns det i bägaren som hade evigt liv? Ytterligare ett steg tillbaka och vi kommer till religionernas ursprung i Indien. Rig Veda är några av de tidigaste skrifterna, däri pratar man om gudarnas dryck, Soma. När man dricker den så får man kontakt med gudarna. Vad kan den drycken bestått av?

Det viktiga i slutändan är inte vilka myter som är sanna, utan vad vi kan göra med denna fantastiska medicin idag. Den behövs mer än någonsin. Myterna ger oss hopp om att någonting stort skulle kunna hända även idag. Att människor vaknar upp och ser igenom lögner och falska profeter. Att vaknar upp och skapar en värld där vi är fria.

Intresset för flugsvamp är helt otroligt. Alla vill veta mer om hur man tillreder och använder flugsvampen. Även intresset för att delta i ceremonierna är högt. Jag har genomfört en första ceremoni i Stockholm och hoppas på att fortsätta med minst en ceremoni per månad. Det finns även möjlighet för mig att resa till andra platser om intresset är stort. Hör av er så kan vi se.

Mikael Ananda ~ www.Amrita.se